Roti kukus
Roti kukus.
Als ik aan roti kukus denk; dan denk ik niet alleen aan een speciale feestdag, maar vooral aan mijn tante Mady. Zij is in mijn ogen de koningin van de roti kukus. Een gestoomde Indische cake die zij altijd met zoveel liefde maakt. Hij is niet meer weg te slaan op een speciale gelegenheid. En laat ik vandaag nou wat te vieren hebben, het is namelijk mijn verjaardag 31 jaar alweer.. Helaas door de corona omstandigheden kan ik het dit jaar niet vieren met mijn familie en vrienden. Dit gaf mij extra reden om deze cake vandaag te maken, zo heb ik ze toch een beetje bij me. Het maken van de cake heb ik dan ook van mijn tante geleerd, ik draag dat stokje nu ook met heel veel eer. Ieder Indische familie heeft zijn eigen recept, ik deel graag de mijne met jullie.
Bereidingstijd: 10 a 15 min
Stoomtijd: circa 45 min
Ingrediënten:
dit recept is voor een grote pan
- 400gr suiker
- 200gr bloem
- 200gr zelfrijzend bakmeel
- 2 vanille zakjes
- 6 a 7 grote eieren
- 1 kopje 7up of cola
- cacaopoeder
Benodigdheden:
- stoompan
- mengkom
- mixer
- schone theedoek
- pannenlikker
- weegschaal of een maatbeker waar meel op staat aangegeven
Bereiding:
- Als eerste doe je water in de stoompan, let er wel op dat het water gaat koken en omhoogkomt, het water mag de cake niet aanraken!! Het water breng je alvast langzaam aan de kook.
- Zorg er nu voor dat je alle ingrediënten klaar hebt liggen, het bakmeel en het zelfrijzend bakmeel mag je bij elkaar doen. Let hier wel bij op dat je op de maatbeker kijkt bij de streepjes van de meel en niet van suiker, dat is namelijk een andere verhouding.
- Gooi nu de suiker, vanillesuiker en 6 a 7 eieren in een mengkom. Die mix je vervolgens luchtig zodat het een mooi crèmig beslag wordt.
- Vervolgens gooi je de maatbeker met het meel er in 1 keer in, dit mix je op stand 1 luchtig
- Nu mag het kopje 7up of cola erbij en die meng je er doorheen. Doe dit niet te lang anders sla je de lucht eruit.
- Pak nu de bak van de stoombak en doe daar een schone theedoek in.
- Giet in de theedoek 3/5deel beslag
- 1/5deel wat over is, voeg je cacaopoeder bij en meng je tot een mooi bruin beslag
- Als laatste kun je ervoor kiezen om 1/5deel ook met pandan pasta te mengen, dit zorgt ervoor dat je een leuke groene kleur erbij krijgt en extra smaak.
- Het beslag met de cacaopoeder en het beslag met de pandan pasta giet je in het midden van het witte beslag, die steek je een paar keer met een pannenlikker door het witte beslag heen, niet te vaak anders zie je bij het eindresultaat geen verschil.
- Doe de stoompan op de pan met kokend water, als je de deksel erop doet maak wel de deksel aan de onderkant droog, dit zorgt ervoor dat er geen water in je beslag komt.
- Zorg er wel voor dat de pan goed dicht is en maak de theedoek vast boven op de deksel.
- Wat belangrijk is, doe zeker niet voor een half uur de pan open! Dit is een gouden regel en zo zorg je ervoor dat die niet inzakt en misschien wel mislukt.
- Zet het fornuis op middelhoog vuur en stoom de roti kukus circa 45 min gaar. Wil je checken of de roti kukus gaar is dan kun je er met een saté prikker in prikken, blijft er niks plakken dan is die gaar!
- De perfecte roti kukus is aan de bovenkant open gestoomd.
Tip: wat de roti kukus extra lekker maakt is, smeer een laagje boter op de roti kukus!
Lieve aunti Memi, dankjewel voor het aanleren van de roti kukus. Kijken of de lezers het ook zo goed en lekker kunnen maken als dat wij kunnen. Veel plezier met het maken, laat het ons weten als het is gelukt.
Cynthia
Hoi Jeff, mooi gelukt! Bij mij blijft het altijd spannend of het wel/niet gaat lukken!
Verna
Hoi Jeff, wat een goed recept zeg, heerlijk. Was het recept van m’n moeder kwijt, heb veel geprobeerd maar deze hou ik. Hij is wel erg groot vandaar dat ik alles halveer maar top, hartstikke bedankt voor het delen.
Groetjes