Griesmeelcake
a42f5917-38f0-4c7d-82ff-93f0ee5dc4da

Griesmeelcake 

De meeste denken bij griesmeel aan oma’s, opa’s of zeggen het al meteen niet lekker te vinden. Dit recept brengt iedereen op een andere gedachten! 

Een lekker luchtige cake met een heerlijke textuur. Dit recept heeft voor mij een extra verhaal, ik heb dit recept namelijk geleerd te maken tijdens mijn vorige werk, in een kringloopwinkel. Ik werkte daar als chef in de lunchroom, waar we verschillende doelgroepen begeleiden. Dit maakte mijn werkplek divers en leerzaam. Ik vond het leuk om de verhalen van de collega’s te horen en ze ook mee te laten gelden in het dagelijkse menu. Waarom moest op de menukaart alleen staan wat ik zou willen? Misschien wist iemand anders binnen het team wel iets heel lekkers, of misschien wel iets nieuws.  

Elke dag was er een cake van de dag. Bij het verzinnen hiervan liet ik iedereen altijd mee denken en liet ik ze werken aan het product van het begin tot het eind. Zo kwam een Afghaanse collega ooit met dit recept. Een recept waarbij ik ook meteen dacht: ‘Griesmeel? Ik weet niet of de gasten dat wel zo lekker vinden’. Een cake zonder boter, maar met yoghurt en zonnebloemolie. Maar nadat de cake in de oven stond en ik hem rook, was ik om. Dit recept wil ik jullie daarom niet onthouden, dit mag (moet!) iedereen maken. En het leuke aan dit recept is dat je er alles bij kan doen om het je eigen te maken. Alles kan er eigenlijk in! Fruit, noten, rozijnen, chocolade… Ik word van dit soort recepten daarom altijd extra gelukkig, lekker aan de slag met wat ik lekker vind. 

Bereidingstijd: 5 a 10 min 

Ingrediënten: 

  • 3 eieren 
  • 1 zakje bakpoeder of 16 gram 
  • 2 zakjes vanille poeder of 16 gram  
  • 280 gram suiker 
  • 160 gram kokosrasp 
  • 460 gram yoghurt 
  • 170 gram zonnebloemolie 
  • 190 tarwe griesmeel 
  • 120 gram bloem 
  • Voeg er verder dingen aan toe die je zelf lekker vindt om de cake extra smaak te geven. Ik heb bij het maken van dit recept gekozen voor: cacaopoeder, aardbeien en blauwe bessen.  

 

Bereiding:  

  • Verwarm de oven voor op 180 graden 

Zoals bij alle recepten is het makkelijk om eerst alle ingrediënten bij elkaar te pakken, ze alvast te wegen en klaar te leggen in bakjes. Zo kan je straks in één slag doorgaan met het maken van het beslag. 

  • Pak een grote kom met een mixer of een keukenmachine 
  • Klop de eieren luchtig  
  • Meng de bakpoeder, vanillepoeder en suiker er één voor één doorheen 
  • Zet de mixer op een laag standje en klop de yoghurt door het beslag 
  • Meng de zonnebloemolie er doorheen 
  • Meng de kokosrasp door het beslag op een hogere/snellere stand 
  • Voeg de tarwe griesmeel en bloem door het beslag 

Nu komt het leukste: het toevoegen van je eigen ingrediënten! 

  • Ik heb gekozen voor cacaopoeder, aardbei in stukjes en blauwe bes 
  • Voor het plaatje vond ik het leuk om 2 kleuren te laten zien, dit doe ik door het beslag te verdelen over 2 kommen. De één laat ik gewoon naturel/vanille en in de ander meng ik cacaopoeder tot een mooi beslag. Vervolgens giet ik het beslag één voor één in een bekleedde cakeblik. Nu heb ik de 2 lagen op elkaar en ga ik een paar keer met een lepel of pannenlikker door het beslag om het te mengen. Als laatste meng ik de aardbeien en blauwe bessen door het beslag. 
  • Zet het beslag in de oven voor ongeveer 40 min. Na die 40 minuten prik ik altijd even met een satéprikker in de cake, plakt er nou heel veel aan dan verleng ik het zelf met 5min. Weet wel dat het beslag altijd iets vochtig blijft door het fruit. Bij het afkoelen van de cake wordt die altijd weer iets harder. 

 

Heel veel plezier met het maken en het eten van de griesmeelcake. Laat in de comment weten of het gelukt is en wat je ervan vindt!