Spekkoekwafels

Spekkoekwafels.

Spekkoek en wafels, wie houdt er niet van? En deze twee lekkernijen in een gerecht? Dat klinkt toch hemels? Het is zondag, zo’n fijne dag om lekker in de keuken te staan en even iets meer uit te pakken voor lunch 

‘Ik eet wel gewoon een boterham’ zei m’n vriendin toen ik vertelde wat ik wilde makenEven een klein spelletje tussendoor, want denk je? Dat die boterham gegeten is ja of nee?  

10 punten voor het antwoord: nee, tuurlijk niet. Samen hebben we met veel plezier achter het wafelijzer gestaan. Want omdat je werkt met drie kleuren, kun je je er lekker op uitleven. Wij kozen voor een swirl van deze kleuren. 

Nieuwe gerechten bedenken vind ik het allerleuks en als het ook allemaal goed uitpakt en zelf onwijs lekker is, dan ben ik echt een gelukkig man! 

Dit gerecht MOET je echt maken! Het is eigenlijk heel simpel en gewoon een feestje om te eten. 

Wij aten het als lunch, maar het kan ook als tussendoortje of… met een bolletje ijs als dessert. 

 

Ingrediënten voor 8 wafels:
Voor de wafels 
  • 225 gr witte basterd suiker 
  • 1 pakje vanille suiker 
  • 4 eieren 
  • ½ zakje bakpoeder 
  • 225 gr bloem 
  • 185 gr margarine 
  • 125 ml lauwe melk 
  • 1 scheut olijfolie 
Voor de spekkoek smaak 
  • 4 tl Nootmuskaat 
  • 4 tl Kaneel 
  • tl Kardemon 
  • 2 tl Kruidnagel 
  • Scheutje pandan extract 

 

Voor de topping :
  • Banaan  
  • Kokosrasp 

 

Voor dit gerecht heb je naast alle ingrediënten ook een wafelijzer nodig. 

Bereiding:

Zorg dat je alle ingrediënten klaar hebt liggen afgewogen en al. Klop de eieren luchtig met een mixer of keukenmachine ongeveer 4 minuten. Meng nu met een spatel de basterdsuiker en de vanillesuiker er doorheen. Vervolgens voeg je al roerend het bloem en bakpoeder er doorheen, hierbij kun je gebruik maken van een zeef. Smelt ondertussen de margarine op een laagpitje en verwarm wanneer de boter gesmolten is het melk erbij. Als laatste meng je de verwarmde producten door het beslag, doe dit tot het een mooi egaal beslag is. Laat het beslag minimaal 20 min rusten. 

Na de 20 minuten verdeel je het beslag over 3 bakjes en meng vervolgens de specerijen als volgt: 

  • Bakje 1, de witte kleur: Hier voeg je aan toe: 1 tl nootmuskaat1 tl kaneel, 1/2 tl kardemon en 1/2 tl kruidnagel 
  • Bakje 2, de bruine kleur:  Hier voeg je aan toe: 2 tl nootmuskaat, 2 tl kaneel1 tl kardemon en 1 tl kruidnagel 
  • Bakje 3, de groene kleur: Hier voeg je aan toe: 1 tl nootmuskaat1 tl kaneel1/2 tl kardemon, 1/2 tl kruidnagel en een scheutje pandan extract  

Laat het wafelijzer goed wam worden en smeer het ijzer in met boter of olie. 

Doe een beetje van het witte beslag in het ijzer, vervolgd door bruin en groen. Je kan er net als wij een swirl van maken, maar je kan de kleuren ook netjes verdelen. Net wat je zelf leuk vindt. 

Laat je wafels in het ijzer tot je denkt dat ze goed zijn. Dit verschilt per ijzer en ligt ook aan de stand waarop je het ijzer zet. Wij zetten hem op standje 4 en lieten de wafels er 3 of 4 minuten inzitten. 

Tijdens het wachten op de wafels kun je de toppings maken. Als je het lastig vindt om dit tegelijk te doen kan het ook voor of na het maken van de wafels. 

Met de toppings kun je variëren. Wij kozen voor (gebakken) banaan, ananas, geraspte kokos en een mango/ananas couilis(gelei) voor een beetje een frisse smaak. 

Makkelijke variaties: stroop, poedersuiker, jam en fruit

Heel veel plezier met het maken en vooral van het smullen van deze heerlijke wafels.