Pasta groene pesto
70f3e353-d94d-47e8-850a-245925079f14

Pasta groene pesto,

De reden dat ik dit gerecht weer ben gaan maken is dat we van de week bezoek kregen van de lieve oma van Fé. Zij had namelijk een zakje pijnboompitten meegenomen, omdat ik die zo duur vind.  ‘Alsjeblieft kun je zelf je eigen pesto maken’, zei ze. Super lief.   Nu moet ik natuurlijk wel pesto gaan maken. Wat is nou lekkerder bij zelfgemaakte pesto dan pasta pesto.

Wij maken dit gerecht regelmatig als wij geen zin hebben om lang in de keuken te staan. Weet je wat het leuke en lekkere hiervan is? We houden altijd een beetje over, zodat we de volgende dag een lekkere lunch hebben. Dit is een recept die ik van mijn mama heb geleerd, want ik heb een geluk met zo’n keukenprinses als mama. Overigens maakt mijn superzus de kip altijd extra lekker, vooral door de knoflook, zout en peper. Dit vind ik veel lekkerder dan dat ik de kip marineer en de kans groot is dat de smaak niet combineert bij de pasta. Zelf doe ik er wel een beetje kipkruiden bij om het een meer eigen te maken. Er is daardoor meer balans in mijn pasta gekomen.

Fé is sinds onze reis naar Vietnam vegetariër geworden, hierdoor ben ik ook gaan experimenteren met vegetarische kip. Aan de vegetarische bacon heeft ze nog niet echt behoefte (wie weet in de toekomst). In het begin had ik er best wel moeite mee dat ze vegetariër wilde worden, in mijn opleidingsjaren als kok was het echt vlees en niks anders (stiekem ben ik nu heel trots op haar en support haar hier echt mee). Nu krijg ik steeds meer het besef dat minder vlees eten echt wel goed is voor de wereld en de natuur. Het is nu aan mij om hier een stap in te gaan maken.

Het vegetarisch koken vind ik wel heel leuk, het is echt een andere manier van koken. Dat maakt het natuurlijk weer net even anders dan dat ik gewend ben. Voor het maken van de pesto geef ik je wel als tip mee: gebruik niet te veel knoflook!
Ik ben hier namelijk zelf de fout mee in gegaan. Ondanks dat eten een smaaksensatie moet zijn, maakt teveel knoflook de pesto niet meteen lekkerder.

Duur van het maken van de pesto: 10min.

Ingrediënten voor de groene pesto:

  • 60 gram basilicum, alleen de blaadjes
  • 3 a 4 teentjes knoflook
  • 60 gram pijnboompitten
  • 60 gram Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Citroensap eventueel naar keuze om de pesto iets frisser te maken.

Bereiding van de pesto:

  • Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Pluk de basilicumblaadjes van de takjes en leg deze even apart.
  • Verwijder de velletjes van de knoflook en hak ze eventueel al wat kleiner.
  • Stop de ingrediënten met de Parmezaanse kaas in een maatbeker. Zelf doe ik er alvast een scheutje olijfolie in om te voorkomen dat de staafmixer niet vastloopt.
  • Mix de ingrediënten met de staafmixer.
    Voeg steeds een beetje olijfolie toe om er een mooie massa van te maken.
  • Last but not least, zout, peper en eventueel het scheutje sap van een citroen toevoegen.
  • Zorg ervoor dat je blijft proeven tot je de pesto op smaak hebt. Zoals jij hem lekker vindt.

Tips:

  • Mocht je nou wat meer hebben dan je nodig hebt. Doe dit in een wekpotje met een laagje olijfolie erop en dan kun je het een weekje bewaren.
  • Voeg het zout en peper beetje voor beetje toe. Mij is geleerd: je kan het er altijd nog bij doen, maar nooit af halen.
    Nu gaan we verder naar het maken van de pasta.

Bereidingstijd van de pasta: 30min

Ingrediënten voor de pasta:
Pasta voor 2 personen:

  • 200 gram. Maar mocht je de volgende dag nog een lekkere lunch willen, maak dan iets meer pasta.
  • 4 eetlepels groene pesto. Dit is ongeveer 20 gram.
  • 200 gram kippendij (knoflook, kipkruiden, zout en peper). De kip kun je ook vervangen door vegetarische kip.
  • 50 gram spekreepjes
  • 30 gram pijnboompitten
  • 50/75 gram rucola
    Halve courgette

Bereiding van de pasta pesto:

  • Kook voldoende water in een pan die groot genoeg is voor de pasta. Voeg de pasta toe zodra het water kookt. Zodra de pasta gaar is giet je de pasta af en blus het met koud water.
  • Rooster in de tussentijd dat de pasta aan het koken is alvast de pijnboompitten in een droge pan.
  • Bak ondertussen ook de spekjes krokant af in een andere pan. Zodra die krokant zijn haal je ze uit de pan en lek je de spekjes even uit op een keukenpapiertje. Zelf gebruik het vet van de spekjes om mijn kip in te garen. Dit geeft extra smaak aan de kip.
  • Als de spekjes in de pan zitten, kun je ook alvast het vet van kip wegsnijden. Doe de gesneden kip in een kom.Vervolgens kun je de kip op smaak maken. Hak de knoflook fijn en voeg die samen met wat zout en peper bij de kip. Ik houd van kipkruiden dus gooi er iets bij om de kip extra smaak te geven. Zorg ervoor dat die kipkruiden niet overheerst, want dat past niet bij de pesto smaak. Giet er een scheut zonnebloemolie bij en meng de kip met de kruiden door elkaar. Je kan ervoor kiezen om dit in te laten trekken, maar bij een snelle hap kies ik er zelf voor om dat niet te doen.
    Mocht je ervoor kiezen om vegetarische kip in je pasta te gebruiken, dan kun je die op dezelfde manier marineren.
  • Bak de kip of vegetarische kip in een hete pan. Let op: de kippendij is het lekkerst als die nog een beetje mals van binnen is. Bak het aan beide kanten mooi goudbruin.
  • Voor Fé hebben we een extra groente toevoeging, de courgette. Snijd die in mooie gelijke repen of halve maandjes en bak die in een pan met olijfolie mooi goudbruin gaar.
  • Spoel de rucola af onder koud water en lek die vervolgens uit.
  • Nu komt het leuke gedeelte, pak een mengkom en maak de pasta op eigen smaak met alle ingrediënten tot je eigen overheerlijke pasta.

Heel veel plezier met het maken. Hopelijk genieten jullie net zo van dit gerecht als wij doen. Mocht je nog vragen of tips hebben, laat het mij hieronder weten.