Pulled chicken

Pulled chicken.

Dit recept heb ik van mijn moeder geleerd en doet me altijd ook wel aan haar denken. Die van haar is onwijs lekker, maar ik heb geprobeerd om haar smaak te overtreffen. En dat is wat mij betreft gelukt! Sorry mama, ik houd heel veel van je!  Dit broodje maakte ik ook altijd bij Loods17, de lunchroom waar ik in Apeldoorn werkten en was daar altijd een favoriet. Toen Serious Request 2017 in Apeldoorn stond, doneerde we bij elk verkochte broodje 1 euro aan dit goede doel. Uiteindelijk hadden we echt een mooi bedrag op gehaald, dit was natuurlijk een grote trots.

De kunst van dit recept is dat je de kip moet garen in de marinade/bouillon en dit gaat wel even duren. Maar, het is het wachten waard!

Benodigde ingrediënten voor de pulled chicken

  • 250ml water in een grote pan, hier moet alles in passen
  • 1 kg kippendij
  • 2 kippen bouillonblokjes
  • 100 ml ketjap manis
  • Chilisaus en dan een flinke scheut
  • 8 teentjes knoflook
  • 2 rode ui
  • Sambal badjak naar eigen smaak

Om het af te maken:

  • Broodje naar keuze. Bij ons hebben we een Turkse winkel en die heeft van die verse punt broodjes. Dat vind ik het lekkerste broodje hiervoor, maar je kan natuurlijk ook je eigen favoriete broodje kiezen
  • Ijsbergsla
  • 1 rode ui
  • Zelfgemaakte samba saus, zie onder aan het recept hoe je die kan maken. Benodigdheden: 2 El mayonaise, 1 El curry en 1 El chilisaus

Bereiding:

  • Zet alvast de pan op het vuur en voeg hierin het volgende alvast toe: de bouillonblokjes, ketjap, sambal, chilisaus
  • Hak het knoflook fijn en dit mag je ook bij de bouillon doen en vervolgens ook de rode ui, dit laatste kan gewoon heel grof
  • Nu is de bouillon klaar en hoeven we alleen de kip er nog bij toe te voegen. Persoonlijk houd ik niet zo van het vet bij de kippendij, ik snijd dit er vanaf. Zodra je alle kip klaar hebt kun je die garen in de bouillon.
  • Dit garen kan best snel, maar hoe langer je het laat trekken in de bouillon hoe zachter het wordt. En dit laatste kan er ook voor zorgen dat je het makkelijk kan plukken. Persoonlijk zou ik het zeker 1uur laten garen, vervolgens iets laten afkoelen en dan plukken. Het plukken doe ik met 2 vorken en ga het dan uit elkaar trekken.
  • Tip, laat de kip niet koud worden, dit gaat ervoor zorgen dat die weer hard wordt en moeilijk te plukken is.
  • In de tijd dat het kip aan het garen is, heb je tijd om de samba saus te maken. Dit is niet zo moeilijk maar o zo lekker bij de pulled chicken. Meng de 3 ingrediënten (mayonaise, curry en chilisaus) met elkaar. Mocht je nou van pittig houden dan kun je er altijd nog pittige sambal toevoegen. Dit laatste kan je ook op je broodje doen, dit is echt mijn favoriet want ik houd van pittig!
  • Snijd het rode ui flinterdun in halve maantjes en de ijsbergsla in dunne reepjes
  • Als laatste kun je het broodje op maken in de volgende stappen van onder naar boven: ik snijd het Turkse broodje van boven open, smeer de bodem in met sambal badjak,  daarop de dunne ijsbergsla, de pulled chicken, de samba saus en als laatste voor de kleur de flinter dunne rode ui

Tip: ik ben er nog niet aan toe gekomen om zelf mijn perfecte sambal te maken, nu heb ik wel altijd de lekkerste verse sambal in huis. Via instagram heb ik de sambal van _Sharisupersambal_ gevonden, hier kun je verschillende sambals bestellen. Mijn voorkeur gaat naar de smaken opa en papa, dit omdat die het pittigst zijn. Wil je nou ook lekkere sambal bestellen dan kan dat hier.  

Mocht je vragen hebben over het maken van het broodje, dan mag je die altijd stellen. Ook ben Ik reuze benieuwd wat jullie van het broodje vinden, laat het mij hieronder weten.