Oosters broodje met muhammara
59aaa7e9-31c7-479f-bfa8-f756e9b5b234

Oosters broodje met muhammara,

Sinds mijn vriendin vegetarisch is geworden, ben ik wat meer de vegetarische keuken in gedoken. Nog steeds tot mijn grote verbazing is dit een hele leuke keuken om je creativiteit in kwijt te kunnen. Bij mij ontstaan de ideeën niet alleen door uiteten te gaan en het afspeuren van social media. Maar ik haal vooral veel inspiratie door een rondje te lopen in de supermarkt. Welke tapenades en hummussen zijn er nieuw en aan de hand daarvan ga ik kijken op het internet wat er misschien bij past om het eigen te maken. Muhammara is daar een voorbeeld van, mijn vriendin vindt het uit de winkel bijvoorbeeld helemaal niet lekker en vooral te zoetHet grappige op mijn werk vinden ze het bijvoorbeeld helemaal fantastisch, dit was voor mij een reden om hiervan mijn eigen receptuur te gaan maken en hopen dat ze het dan wel lekker vindt. Bij alle recepten komen er een paar basis ingrediënten uit en aan de hand daarvan ben ik er mijn eigen draai eraan gaan geven. 

Het perfecte broodje bestaat niet alleen uit muhammara, ik maak daarbij ook nog een lekkere groenten mix met harissa kruiden. Dit geeft het broodje iets meer vulling en wat pit. Verder komt er feta/witte kaas op en een beetje kruidige sla voor de kleur. Ik ga met jullie beide recepturen hieronder delen.  

Bereidingstijd voor de harissa: helaas 35min, dit komt echt omdat de puntpaprika eerst worden geroosterd in de oven. 
Ingrediënten:  
  • 4 Puntpaprika’s 
  • 3 tot 4 teentjes knoflook 
  • 100gr walnoten 
  • 4el granaatappel melange 
  • Halve citroen 
  • 3 tot 4 theelepels komijnpoeder 
  • 1 a 2 theelepels cayennepeper 
  • Olijfolie 
  • Zout en peper op smaak 
Benodigdheden: 
  • Maatbeker  
  • Staafmixer 
Bereiding: 
  • Zit de oven alvast aan op 200 graden en laat het voor verwarmen. 
  • Belangrijk bij elk recept is, het bij elkaar pakken van de juiste ingrediënten en de daarbij horende hoeveel aantallen of gewicht. 
  • Pak de puntpaprika’s snijdt ze over de lengte doormidden, verwijder vervolgens de pitjes aan de binnenkant en leg ze op een ovenplateau met bekleed met bakpapier. 
  • Besprenkel ze met wat olijfolie en kruid ze met wat zeezout en peper op eigen smaak. 
  • Check na 25min of ze al mooi gaar zijn, heb je aangebrande plekjes snijdt die eventueel weg. 
  • Verder is het daarna een vrij makkelijk recept, want het enige wat je nu moet doen is nu alle ingrediënten in een maatbeker doen en het dan mixen met de staafmixer tot een mooie smeuïge tapende. 
  • Wat ik persoonlijk het allerbelangrijkste vind, is dat je altijd met een beetje begint bij het op smaak maken. Bijvoorbeeld bij het toevoegen van het zout, houd altijd in je achterhoofd’ je kan er altijd nog wat bij doen, maar je kan het er niet af halen’.  

 

Om er een lekkere topping bij te maken, zijn wij fan van de groenten met harissa kruiden. Dit is heerlijk op een broodje maar ook met couscous en bijvoorbeeld een stukje zalm als avondmaal. Voor nu is het lekker op een bruin broodje uit de oven met de muhammara en feta/witte kaas. 

Bereidingstijd: 30min, hierbij maak ik wel altijd een grotere hoeveelheid omdat we dit overal lekker bij vinden. 
Ingrediënten: 
  • 3 puntpaprika’s 
  • 3 courgettes 
  • 3 aubergine 
  • 4rode uien 
  • 5 a 6 teentjes knoflook 
  • 30 ml tomatenpuree  
  • 40gr harissa kruiden, zakje bij de AH van Verstegen 
  • Olijfolie  
  • Zout en peper voor eigen smaak 
Bereiding: 
  • Zorg dat je alle ingrediënten klaar hebt liggen voor gebruik. 
  • Snijd als eerste het rode ui in halveringen en hak de knoflook grof. Heb je dit klaar dan kun je ze alvast zachtjes aanfruiten met wat olijfolie. 
  • Ondertussen begin ik al met het snijden van de groenten in grove stukken, halve maandjes. Vergeet de groenten niet af te spoelen voor het gebruik 
  • Zodra de rode ui en de knoflook mooi zijn aangefruit dan kun je de tomatenpuree mee bakken, dit noem je ontzuren. Als laatste kun je de harissa erbij doen en zorgen dat je de specerijen verhit, door dit te doen zorg je ervoor dat er meer smaak en aroma vrij komt bij de specerijen. 
  • Zet het vuur lager en snijd ondertussen de groenten verder. Ik gooi de groenten als ze gesneden zijn er steeds bij in de pan en bak ze zo alvast allemaal mee.  
  • Als laatste giet ik er water bij, dit net zoveel tot de groenten net onder water staan en laat vervolgens het water koken. Dit laat ik net zolang doorgaan tot de groenten mooi gaar zijn en laat de kruiden er lekker in trekken. 

Je kan ervoor kiezen om de groenten warm op een broodje te doen, zelf vind ik het lekkerder als het lauwwarm is. Een bruin broodje is het lekkerst vind ik en maak het broodje als volgt op:

  • Vers broodje of eentje uit de oven. 
  • Snijd hem open en smeer het rijkelijk in aan de onder en bovenkant. 
  • Beleg het met de groenten. 
  • Kruimel de feta/witte kaas er overheen. 
  • Als laatste doe er wat pittige sla op. 

 

Veel plezier met het maken en laat het vooral smaken!