Kokoskoeken
Kokoskoekjes,
Zodra de koekjes in de oven zitten, krijg ik meteen flashbacks naar het verleden. De geur van de koekjes doen mij heel erg denken aan de zondagen in mijn jeugd bij mijn mams thuis. Er zijn genoeg zondagen voorbij gekomen dat mijn mams of zus die koekjes maakten. Mmmm wat een fijne herinnering.
Jaren later werkte ik als chef-kok op een locatie waar ik alle vrijheid had om te doen en laten wat ik wilde. Ik vond het toen, maar nu nog steeds belangrijk dat als je een restaurant/lunch café hebt, je een eigen signature dish bij de koffie/thee nodig hebt. Vooral iets met een geur beleving en iets waarbij je een wauw effect creëert. In mijn ogen komen gasten daarvoor echt terug! Nou ik kan je zeggen deze koekjes geven zoveel geur af door heel je restaurant of huis, dat alleen al door naar de geur te ruiken je zo naar de koekjes wordt geleid.
Misschien wel het leukste en belangrijkste is, dat je met 3 a 4 ingrediënten deze onwijs lekkere koekjes kan maken. Je kan ervoor kiezen om ze heel groot te maken of juist klein lekker voor bij de koffie.
Bereidingstijd: 5 min
Oventijd: 15 a 20 min
Temperatuur oven: 180 graden
Ingrediënten voor 6 a 8 grote koeken:
- 250gr kokosrasp
- 250gr suiker
- 3 hele eieren
- 1 eigeel
- 1 theelepel vanille suiker (hoeft niet maar ik houd altijd van een beetje extra smaak)
Benodigdheden:
- Weegschaal
- Mengbak
- Lepel
- Bakpapier
Bereiding:
- Doe de oven alvast voor verwarmen op 180 graden.
- Weeg alle ingrediënten af en doe de 3 hele eieren alvast in een bakje zonder schil.
- Scheid van het 4e eitje het eigeel van het eiwit. Hiervoor heb je verschillende manieren, persoonlijk vind ik de volgende manier het makkelijkst, breek het ei in een apart bakje, en vis het eigeel met een lepel eruit.
- Als je alle ingrediënten klaar hebt liggen kun je alle ingrediënten in een grote mengbak doen en alles door elkaar mengen tot een mooi gemend beslag.
- Bekleed een ovenplateau of rooster met bakpapier.
- Met een lepel kun je van het beslag 6 a 8 mooie gelijke koeken maken, niet al te dik anders worden de koeken minder mooi gaar aan de binnenkant.
- Is al het beslag op? Plaats dan het plateau in de oven.
- Als het goed is heb je de oven op 180 graden, dan mogen de koekjes er voor 15 a 20 minuten in. Ze zijn goed als ze mooi goudbruin zijn.
- Laat de koeken afkoelen en haal ze van het bakpapier af zodat ze niet blijven plakken.
Veel plezier met het maken van de koeken en vooral met het opeten!
Laat in de comment weten of het gelukt is en wat jullie ervan vonden.