Havermout granola

Havermout Granola,

Al een aantal jaren let ik steeds meer op wat ik eet, dit hoeft niet altijd gezonder te zijn. Het meer bezig zijn en bewust worden wat erin zit, zorgt in mijn ogen voor een positieve levensstijl. Als ik naar vijf jaar geleden kijk, was ontbijten voor mij niet eens iets wat ik dagelijks deed. Nu is ontbijten niet eens meer weg te slaan uit mijn dagelijkse eet schema. In de weekenden komen de mooiste en lekkerste creaties voorbij, nu doordeweeks nog! Ik ben begonnen met het maken van smoothies, tussen het werken door een slokje drinken kon gemakkelijker dan het vroege opstaan en vooral het niet ontbijten.. Na 2 of 3 jaar smoothies drinken, ben ik ook steeds meer yoghurt gaan eten. Persoonlijk moest ik hier echt aan wennen, veel fruit en zoete muesli’s of cruesli’s maakte het nog wel te doen voor mij.  

Sinds een paar maanden zijn wij gestopt met het eten van zuivelproducten, dit omdat wij dat niet meer nodig vinden en het weer een stukje beter is voor dier en natuur. Eerlijk is eerlijk, soja producten vind ik nog lekkerder ook. Ja ja jullie misschien voelen jullie hem wel aankomen.. Ik eet mijn soja nu gewoon dagelijks met zelfgemaakte granola, dit is echt een uitkomst. Soms eet ik dit ook in het weekend, puur omdat ik het zo lekker vind.  

Naast het te weinig eten van vezels is dit natuurlijk een verbetering, want in havermout zitten vele vezels. Ik deel met jullie een basisrecept hoe ik het maak, je kan zelf nog items toevoegen om het voor jezelf lekkerder te maken.  

Probeer zelf te experimenteren met de hoeveelheden honing en kaneel. 

Bereidingstijd: 2 a 3 min.
Oventijd: 10 min.
Temperatuur oven: 200 graden 
Ingrediënten voor in een middelgrote weckpot: 
  • 250gr havermout 
  • 3 eetlepels honing 
  • 2 eetlepels  
  • 2 eetlepels kokosolie  
Eventuele extra toevoegingen: 
  • Extra veel honing 
  • Noten: walnoten, pecan noten, pistache, cashewnoten, amandelnoten enz. (ik persoonlijk zou de noten niet meebakken in de oven, sommige noten worden namelijk bitter als ze aanbranden). 
  • Zaden: hennepzaden, Chi zaden, zonnebloempitten, lijnzaad en quinoa 
  • Gedroogd fruit: Kokosvlokken, Rozijnen, dadels, pruimen, vijgen, abrikozen, perziken, appels en peren. 
  • Chocolade, wil je dit zo gezond mogelijk maken. Kies dan voor zo puur mogelijk. Mocht je kiezen voor chocolade, breek die in kleine stukjes en voeg die erbij aan toe wanneer de granola is afgekoeld. 
Benodigdheden: 
  • Weegschaal 
  • Mengbak 
  • Theelepel 
  • Bakpapier 
Bereiding: 
  • Voor verwarm alvast de oven op 220 graden. 
  • Weeg 250 gram havermout af en doe die alvast in de mengbak. 
  • Smelt de kokosolie in een pan en giet die vervolgens bij de havermout. 
  • Het toevoegen van de honing is wat je zelf het lekkerst vindt, wij thuis voegen er 3 lepels aan toe. Zelf vind ik dat redelijk neutraal, mocht je van zoet houden doe er dan wat meer in en houd je van neutraal voeg er dan 2 a 3 lepels aan toe. Wat wel grappig is thuis vechten we wel om de aan elkaar geplakte stukjes, die zijn krokanter en iets zoeter. 
  • Als laatste mag je het kaneel eraan toevoegen, hierin ook weer wat jezelf lekker vindt. Omdat wij kiezen voor iets minder suiker, voeg ik er wel wat meer kaneel aan toe. 2 lepels zeker en soms iets meer. 
  • Meng alles goed door elkaar en strooi het uit op een ovenplaat bekleed met bakpapier. 
  • Schuif de ovenplaat voor 10min. In de oven en laat het afkoelen op de plaat voor je het afdekt in een weckpot of bakje. 
  • Je kan dit ongeveer 2 weken bewaren in een afgesloten pot, vaak redt een gevulde pot dat niet eens bij ons omdat wij het zoveel eten. 

Heel veel plezier met het maken en vooral heel veel geniet plezier.